Poliüretan, isosyonat ve alkolün girdiği kimyasal reaksiyondan elde edilen bir kimyasaldır. Bu kimyasal, yoğunluğu çok düşük cam, vernik, kauçuk veya köpük görünüşündeki lastiğe benzer. Bu madde, modern yaşamın hemen her yerinde kullanılır. Sandalyeler, yataklar, evler, otomobiller ve diğer pek çok günlük hayatta kullanılan öğe poliüretan içermektedir. İstenilen ürünün özelliklerine bağlı olarak farklı bileşenler biraraya getirilip farklı alternatifler üretilir. Poliüretan yapıştırıcı da bu yolla üretilen, çift komponentli, çözücü ihtiva etmeyen polliüretan bazlı yapıştırıcılardır.
Poliüretan Yapıştırıcıların Özellikleri
Poliüretan yapıştırıcı, çözücü içermez, yüksek yapıştırma kuvvetine sahiptir, neme ve hava şartlarına dayanıklıdır, döşeme altından ısıtmalı sistemlere de uygundur. P. yapıştırıcı, bu özellikleri ile endüstriyel kauçuk kaplamalarda, yalıtım kaplamalarında, beton, seramik, cam, metal, sentetik çim halı, styropor, ahşap kontrplak, sunta ve kauçuk karolarının yapıştırılmasında uygulanmaktadır. Poliüretan yapıştırıcı, uygulandıktan 5 ile 8 saat sonra sertleşmeye başlar. Yapıştırıcıyı sürmek için tarak kullanmak uygundur. Sonradan nem etkisinde kalabilecek yüzeylere kaplama malzemelerinin yapıştırılması sırasında yapıştırıcının her iki yüzeye de sürülmesi gerekir.
Poliuretan Yapıştırıcı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yapacağınız iş için poliüretan yapıştırıcı kullanacak iseniz ve eğer bu malzemeyi ilk kez kullanıyorsanız önce bir test yapmalısınız. Zeminin kuru, çatlaksız, basınç ve çekme mukavemetlerine sahip olması gerekir. Yalnız metal, cam ve bazı parlak malzemelerde yüzeylerin pürüzlendirilmesi gerekir. Bu işlem, yapıştırıcının tutunmasını sağlayacaktır. Isıtmalı sistemlerde, ısıtma 10 gün önceden başlatılmış olmalı ve uygulama sırasında kapatılmalıdır. Uygulanacak yüzey hafifçe nemlendirilerek az miktarda yapıştırıcı sürülür. Bu esnada eldiven giyilmesi ve fırça kullanılması tavsiye edilir. İki yüzey birbirine yapıştırıldıktan sonra yüzeylerin 1-2 saat sıkıştırılması gerekir. En iyi sonucu almak için 24 saat beklenmesi daha iyi olacaktır. İşinizi yaparken aletlerinize poliüretan yapıştırıcı bulaşırsa, temizlemek için kuru bez ya da tiner kullanılabilir. Yapıştırıcı kuruduktan sonra, mekanik olarak çıkartılabilir. Zımparalamak, kazımak ya da keski ile çıkarmak da çözüm olabilir. Yapıştırıcı aletlerinize zarar vermez. Bu hususlara dikkat edildiğinde poliüretan yapıştırıcılar, diğer yapıştırıcıların yapıştıramadığı bir çok malzemeyi yapıştırır. İşini bir kerede ve doğru yapmak isteyenler için en iyi alternatiftir.
Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.